menuleft

Niedźwiedzie w Tatrach

panelright

Niedźwiedź brunatny

Potężny, silny i dostojny król tatrzańskiej fauny. Waży od 100 do prawie 400 kilogramów (choć zdarzają się większe osobniki), a żyje do około 30 lat. Jest wszystkożerny, zjada zarówno miód, nasiona, owoce leśne, jak i ryby, ptaki, drobną zwierzynę. Wbrew pozorom przemieszcza się lekko i cicho, potrafi biec z prędkością nawet 60 km/h. Świetnie pływa, swobodnie wchodzi na drzewa. Generalnie występuje na całym obszarze Tatrzańskiego Parku Narodowego, zaś najczęściej można go spotkać w Dolinie Gąsienicowej i okolicy Wołoszyna.

Należy jednak podkreślić, że niedźwiedzie bardzo rzadko atakują ludzi. W większości wypadków to właśnie turyści są sami sobie winni - śmiecą, rzucają jedzenie owym potężnym drapieżnikom.

drogowskaz