• Tatry Wysokie
  • Tatry Zachodnie
  • Tatry Słowackie

Schronisko smaków: Poznaj kuchnie Podhala

Kategoria: Ogólne

„Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia” to połączenie przepisów na dania doprawione góralszczyzną oraz albumu o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. Magda Gessler zabiera czytelników w podróż po pełnej barw i smaków tradycji regionu Tatr. Książka ukazała się 7 grudnia nakładem Edipresse Książki.

 

W książce „Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia” gwiazda „Kuchennych rewolucji” opowiada czytelnikom o swojej pierwszej wyprawie do Zakopanego zimą 1961 roku. Wówczas nie było pod Tatrami tłumów turystów i dzisiejszego zgiełku, a po Krupówkach można było spacerować spokojnie i bez pośpiechu. A kiedy Magda Gessler – wówczas kilkuletnia dziewczynka – pierwszy raz spróbowała oscypka i innych tradycyjnych góralskich przysmaków, zrodziła się w niej myśl, że wspaniale byłoby mieć własną restaurację. Kilkadziesiąt lat później zrealizowała swoje marzenie i otworzyła restaurację Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej – samym sercu Tatr. W menu Magda Gessler połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Wszystko doprawiła miłością do tego niezwykłego regionu Polski i ich mieszkańców.

„Schronisko smaków” to także wzruszający album, który pozwoli czytelnikom zobaczyć Podhale oczami Magdy Gessler. Czekają tu stare fotografie prezentujące przystojnych i dumnych mężczyzn oraz piękne i charakterne kobiety. Autorka snuje opowieść o góralach, dla których najważniejsza jest rodzina, Bóg, honor, tradycja, którzy są gościnni, ale pełni rezerwy, gdyż najlepiej czują się wśród swoich, a obcych do swojego świata zapraszają rzadko. To także okazja do obejrzenia zachwycających góralskich strojów z parzenicami i rozetkami, dostojnych koni, tradycyjnych tańców. Nie zabrakło obrazów dzikiej i niespotykanej przyrody oraz panoram ostrych szczytów i zielonych dolin. Fotografie pozwolą poczuć góralski klimat i zainspirują do tworzenia potraw rodem z Podhala – także tych zaproponowanych przez Magdę Gessler.

Dane wydawnicze:

Autor: Magda Gessler, tytuł: „Schronisko Smaków. Moja góralska kuchnia”, Edipresse Książki, ISBN 978837945465, cena: 49,90 zł, oprawa: twarda, format: 180 x 246 mm, liczba stron: 176, data premiery: 7 grudnia 2016 r.


Dodał: Marcin Ignatowicz
2016-12-14 01:00
Wyświetlenia: 519

Ostatnie komentarze

  • Piter

    Polecam wejście na Kozi Wierch od Pięciu Stawów i potem zejście Żlebem Kulczyńskiego przez...

    Na Kozią Przełęcz z Doliny Pięciu Stawów Polskich 

     56 minut temu

  • Artur Oleksiński

    Witam. Czy wejście na Kościelec i Świnice przez Zawrat będzie dobrym sprawdzianem przed wyprawą...

    Na Mięguszowiecką Przełęcz pod Chłopkiem 

     1 dni temu

  • o.n.a

    i po 3 latach też masz piękną pogodę :DDD

    Kiedy najlepiej w Tatry? 

     1 dni temu

Ostrzeżenia